Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

Redakční systém OctoberCMS

22.4.2022 Jan Vince 2 min Redakční systém October

Systém OctoberCMS v sobě dokonale spojuje jednoduchou správu obsahu pro uživatele a spolehlivé nástroje pro programátory.

Používáme ho od roku 2015 a za tu dobu jsme v něm vytvořili na 60 webů a aplikací, spoustu různých pluginů (některé jsou dostupné zdarma) a stali jsme se OctoberCMS partnery.


Administrace systému OctoberCMSÚvodní obrazovka, kterou uvidíte po přihlášení do systému October.

Nebyl by lepší Wordpress?

Wordpress je výborný redakční systém a spoustu let jsem ho používal pro tvorbu webů. Ale kdykoli byl potřeba nějaký doplněk (kontaktní formulář, katalog produktů, eshop, ...), buď musel člověk použít/koupit nějaký existující plugin a ten si pak (někdy dost složitě) upravit, nebo si naprogramovat vlastní.

Jenže v době PHP frameworků (používal jsem tenkrát Nette) je programování pro Wordpress jako výlet do pravěku. 

Na druhou stranu psát weby nad sice skvělým frameworkem, kde ale neexistuje spolehlivá administrace pro jednoduchou správu obsahu - to vám uživatelé zrovna nepoděkují.

A pak jsem na konci roku 2014 narazil na začínající projekt OctoberCMS, který v sobě spojoval obojí. Postavený na nejpopulárnějším PHP frameworku Laravel, zároveň s výbornou administrací, ve které jde jednoduše upravovat veškerý obsah webu. Promyšlený systém pluginů, jednoduchá správa aktualizací. Radost s ním pracovat :)

Otevřený systém

Myslím si, že na konkrétním redakčním systému zase tolik nezáleží, pokud se vám dobře používá, je bezpečný a má otevřený zdrojový kód. Nejhorší, co jako zadavatel tvorby webu můžete udělat, je souhlasit s použitím nějakého řešení na míru, kterým si vás k sobě realizační firma připoutá.

Často s klienty řešíme stav, kdy obsah i data jejich původního webu jsou zamčená někde na serveru u dodavatele v jejich vlastním redakčním systému, na jakékoli (i drobné) změny stránek se musí čekat velmi dlouho a většinou stojí spoustu peněz.

OctoberCMS má otevřený zdrojový kód, takže není problém ho přenést od jednoho dodavatele k druhému. A dostupná je detailní dokumentace - i začínající webmaster je schopný October používat během pár hodin :)

Od verze 2.0 se za použití OctoberCMS platí roční licenční poplatek (od 9 dolarů ročně), který je u nás už zahrnutý v ceně pravidelné správy webu.

Další informace